Thumbnail Placeholder

Webbplatsen

Ja, det som finns på webbplatsen är gratis. Vem som helst kan ta del av de uppgifter som finns här. Brev och fotografier är privata. Se mer under Villkor.

Under rubriken Galleri finns brev, vykort och fotografier på emigranter och deras familjer, alla har de sin härstamning från Falköpings kommuns socknar/församlingar.

Förhoppningsvis har ni som söker emigranter liknande skatter i byrålådan. Tyvärr är det vanligt att den äldre generationen inte skrev på baksidan vilka som är på fotografierna, de behövde ju inte för de visste ju vilka de var.

När jag har läst ditt meddelande skickar jag en bekräftelse att jag har mottagit ditt brev. Om det dröjer skicka gärna ett e-post meddelande till som påminnelse.

Databasen Emigranter från Falbygden

Ta kontakt via e-post och du får en gratis sökning efter de uppgifter du har om någon/några personer som du letar efter finns med. Om hon/han/familj finns kan information som finns fås ut mot en avgift beroende på hur många personer och generationer de är.

Förutsättning är att emigranten är född i någon av de församlingar/socknar som finns i Falköpings kommun för att vara med i emigrantlistorna och databasen.

Det finns fler utforskade emigranter från Falbygden än vad som finns på listorna, kontakta webbansvarig för att få veta mer. Om hon/han/familj finns med kan information fås ut mot en avgift beroende på hur många de är.

Det finns fortfarande emigranter som inte är utforskade, se mer under Om - Falbygdens.

Kontakta webbansvarig och lämna rätt uppgifter. Allt eftersom fel upptäckts rättats det till i grundmaterialet. Listorna på webbplatsen kommer att uppdateras under 2018 och det vore ju bra om fel har rättats då.

Sverigeforskning

Ta kontakt via e-post och meddela vad du vill ha gjort. Det behövs grunduppgifter om personen som forskningen ska utgå ifrån. Information om vad som behövs för att starta en forskning finns på sidan Uppdrag.

Under websidan Forska - Uppdrag finns den information om vad som behövs för att det ska bli en lyckad släktforskning efter dina anor.

Att släktforska är ett hantverk och ett sökande efter uppgifter om personer i släkten. Rekommendationen är att gå kurs. Du kör förr eller senare fast och då behövs någon att fråga. Du behöver även få information om hur man släktforskar på rätt sätt, det finns alltid fallgropar. Framför allt behöver du hjälp för att kunna läsa handskriven gammal skrivstil, det finns inga genvägar.

Om du bor i närheten av Falköping är du välkommen att delta i mina nybörjarkurser. Se mer på Släktforskningskurser

Emigrationsforskning

Skicka ett e-post och meddela vad du vill ha gjort. Det behövs grunduppgifter om personen som forskningen ska utgå ifrån. Detta är särskilt viktigt när det ska letas i USA. Någon garanti finns inte att hitta dem där borta då deras folkbokföringssystem är helt annorlunda upplagt än vårt. Men goda förutsättningar finns. Information om vad som behövs för att starta en forskning finns på sidan Forska - Uppdrag.

På bloggen Släktresan i dåtid och nutid finns en hel del information om hur emigrantforskning går till, se Länkar. Där finns även tips på vilka webbplatser som med fördel kan användas.

Vill du ha personlig hjälp lotsar jag dig gärna på vägen.

Emigrantforskning är ett ämne som ingår i min fortsättningskurs i släktforskning. Om du bor i närheten av Falköping får du gärna bli deltagare. Studieförbundet är ABF. Mer information om kurser jag är kurs(hand)ledare för, se Släktforskningskurs.

Det finns en hel del källor att ösa ur i USA om man bara vet var de finns. Se gärna lista på länkar som finns på bloggen Släktresan i dåtid och nutid i menyn till höger Länktips. Språket är naturligtvis på engelska.

Forskningsresultat

Innan jag kör i gång att forska kontrollerar jag att forskning är möjlig och du får ett meddelande om det. I ungefär mitten av forskningen får du en rapport om hur det går att söka efter begärda uppgifter. När forskningen är klar skickas resultatet av forskningen och faktura via Frilans Finans till beställaren.

Det beror med säkerhet på att det är en anförlust, dvs en ana är ett utomäktenskapligt barn, ett sk oäkta barn. Det står ofta endast moderns namn i kyrkoböckerna. Det kan vara svårt att hitta vem fadern är. Det är en helt annan historia att hitta dem.

Muntliga källor är alltid bra att ha, de gör ofta att man kan forska vidare. Men de stämmer inte alltid med vad källorna berättar. Kanske har en familj flyttat när barnen var små, då har det glömts bort att de var födda i en annan stad eller församling.

Priser & Betalning

Det beror på vad du vill ha gjort. Kontakta webbansvarig så pratar vi mer om det.

Nej, jag har inte eget företag utan jag är egenanställd hos Frilans Finans. Dvs jag arbetar på uppdrag av F F. Därför gäller avtalet för uppdragsforskningen mellan beställaren och F F. Det betyder att fakturan skickas i F F namn med mig som referens, dvs att jag har utfört arbetet. F F sköter all administration och jag får ut lön.

Alla uppgifter om hur betalningen ska ske finns på fakturan som skickats ut.

Back to top